top of page

סיור בסצינת המוזיקה של טוקיו - חלק א׳

ידעתם שיפן היא השוק הגדול בעולם לתקליטי וויניל? ידעתם שתעשיית המוסיקה היפנית היא השנייה בגודלה בעולם? ידעתם שההכנסות ממכירת כרטיסים להופעות חיות ביפן כמעט והוכפלו בחמש השנים האחרונות? 


טוקיו היא אחת מערי המוסיקה המעניינות והמשובחות בעולם. לא רק שמוסיקה יפנית פופולארית בכל רחבי אסיה, יפן היא גם אחד המקומות היחידים במזרח אסיה בהם מוסיקה מערבית נקלטה, השפיעה ועדיין מבוצעת היטב כבר יותר ממאה וחמישים שנה. גם בשנים האחרונות, ולמרות המשברים שחוותה תעשיית המוסיקה, נשארה יפן קן חי ובועט של מוסיקה מקורית, הופעות וגם חנויות, ברים, או סתם מקומות בהם אנשים מתייחסים למוסיקה ביראת קודש. בסדרת הפוסטים הזו נחשוף בפניכם כמה מהמקומות בעיר בהם חובבי מוסיקה יוכלו למצוא השראה ולהביא איתם משהו שונה ומעשיר בחזרה הביתה. בואו נתחיל...


1. Meikyoku Kisa Lion, Shibuya

בעידן‭ ‬של‭ ‬היום‭ ‬שבו‭ ‬מוזיקה‭ ‬זמינה‭ ‬בכל‭ ‬מקום‭ ‬ובכל‭ ‬רגע‭, ‬קשה‭ ‬להיזכר‭ ‬בימים‭ ‬אחרים‭ ‬כשתקליט‭ ‬היה‭ ‬שווה‭ ‬ערך‭ ‬לשכר‭ ‬של‭ ‬כמה‭ ‬ימי‭ ‬עבודה. בשנות‭ ‬ה‭-‬50‭ ‬ביפן, ‬אוהבי‭-‬מוזיקה‭ ‬שלא‭ ‬יכלו‭ ‬להרשות‭ ‬לעצמם‭ ‬לרכוש‭ ‬תקליטים, נהגו‭ ‬לבלות‭ ‬את‭ ‬זמנם‭ ‬בבתי‭ ‬קפה‭ ‬מוזיקליים‭ ‬שהחזיקו‭ ‬מערכות‭ ‬סאונד‭ ‬באיכות‭ ‬טובה‭ ‬וספריות‭ ‬תקליטים‭ ‬נרחבות‭ ‬של‭ ‬מוזיקה‭ ‬קלאסית‭ ‬ומוזיקת‭ ‬ג'אז. כיום, ‬למרות‭ ‬שלכאורה‭ ‬עבר‭ ‬זמנם‭ ‬ואין‭ ‬בהם‭ ‬יותר‭ ‬צורך, ‬זהו‭ ‬דווקא‭ ‬הקסם‭ ‬של‭ ‬בתי‭ ‬הקפה‭ ‬המוזיקליים. ‬ואכן, ‬מעטים‭ ‬בתי‭ ‬הקפה‭ ‬הללו‭ ‬שעוד‭ ‬נותרו, הם‭ ‬מעין‭ ‬קפסולות‭ ‬זמן‭ ‬שהאווירה‭ ‬בהם‭ ‬מזכירה‭ ‬יותר‭ ‬מקום‭ ‬מקודש‭ ‬מאשר‭ ‬בית‭ ‬קפה‭ ‬מודרני‭. ‬


בית הקפה LION בשיבויה הוא אתר חשוב ונוסטלגי בהיסטוריה המוסיקלית של טוקיו. מערכת הפיוניר הישנה שלו מנפיקה צלילים שקשה לשחזר היום והסטודנטים למוסיקה קלאסית בשנות ה-50,60,70 היו באים לפה כדי לנסות ולשבת כל פעם במקום אחר, בו התוודאו לדקויות של צלילים אחרים. כדאי לעלות גם לקומה השניה ולספוג את האווירה במקום.

Lion Cafe

2. PALETOWN, Hatagaya

פיילטאון היא בכלל חנות קטנטנה לבגדי יד-שנייה ב- Hatagaya, בבעלותו של טאניגאווה-סאן, איש עם טעם ייחודי ביותר במוסיקה. בכל זמן נתון, תוכלו למצוא בפיילטאון לא יותר מ-30 קסטות (כן, קסטות) של מוסיקה ייחודית שנבחרה על ידו. לפעמים מדובר בקסטות מקוריות ולפעמים במיקסטייפס שהוא מכין בעצמו, כמו פעם, ולמרות שזה לא ממש הכרחי. טאניגאווה-סאן פיתח עניין אישי במיוחד בלהקות אינדי ורוק אמריקניות לאחר שחי שנים רבות בארה״ב ונכנס עמוק לעולם האינדי שם. כל פעם שאנחנו מגיעים למקום יש לו להקות חדשות שלעולם לא שמענו עליהם (לפעמים בצדק, ולפעמים דווקא לא). אם שמות כמו  Ackee and Saltfish או Chromatics  מעניינים אתכם - אולי כדאי שתקפצו (הנה הטאמבלר של החנות).



3. Little Nap Record Shop, Tomigaya

מעל לבית הקפה Little Nap Coffee Roast,  בקומה שניה, נמצאת חנות התקליטים הזו שנפתחת רק בסופי שבוע. הבעלים של בית הקפה, המאדה-סאן, פתח את הקומה השניה כמקום שבו הוא וחבריו יוכלו להאזין למוסיקה, אך בתוך מספר שבועות הגיעו רבים מהברנז׳ה הטוקיואית, והמקום הפך למקום רוחש בו מדי פעם תוכלו ליפול על ג׳אם ספונטני או סתם וויכוח עמוק על פאנק אנגלי. את קופסאות העץ שמכילות את התקליטים עיצב המאדה בעצמו והתעקש על סוג מסויים של עץ, עיצוב וגימור. את התקליטים שנכנסו לקופסאות הללו הוא בחר אחד אחד, ומדי פעם תוכלו לשמוע אחד מהשורצים בחדר שלמעלה מהלל את בחירותיו המוסיקליות. מקום מצויין להאזין לתקליטים על כוס קפה מהקומה התחתונה. 


4. Bar Music, Shibuya

בברים אחרים לרוב הייתם רוצים לשבת על הבר (גם פה זה לא רע), אבל במיוזיק המקום הטוב ביותר הוא המכתבה בעומק החנות. ליד המנורה, תוכלו לשבת ולדפדף בכל מה שמשמיע בעל הבית. אם אהבתם, תוכלו לשמוע בעצמכם את בחירתכם באוזניות המחוברות לדיסק-מן הישן, ולבסוף, כל מה שתדגמו, אפשר לקנות ולקחת הביתה. הספיישל של המקום הוא קוקטייל הקפה, וכשהורדנו את האוזניות, חזרנו ל-Nils Frahm ברקע. לא רע. 



5. City Country City, Shimokitazawa 

מי שמסדר פה את המדפים בקפדנות הוא ככל הנראה הבעלים, והמוסיקאי המפורסם סוקאבה קייאיצ'י. הוא אומנם מסדר לפי סגנון, תקופה, או אמן, אבל המדף המפורסם בחנות קרוי על שמו - ״מדף סוקאבה״ (או ביפנית ״סוקאבה-דאנה״), אליו נכנסים השירים שעושים לו טוב במיוחד על הלב. אם אתם לא צרכני תקליטים כמו רובנו, תוכלו להאזין לבחירותיו של סוקאבה, וגם ליצירתו המקורית בפלייליסטים שהוא עורך בספוטיפי. בנוסף למוסיקה, סוקאבה מתמחה בבישול סוגים שונים של פסטה (כולל בסגנון יפני),עליהם תוכלו להתענג כשתאזינו למבחר קטעי הדיסקו, הרוק והסול שיעשו לכם את אחר הצהריים, או הערב. 


bottom of page