top of page

האלכימאים

הסימניה ההירוגליפית הסינית שמשמעותה "תרנגול" מורכבת גם מהשורש "מיכל", כזה אשר שימש לזיקוק אלכוהול וחומרי תיבול כמו מיסו ומירין. הסינים האמינו שהתרנגול אשר מקורו מהמערב הוא גלגול נשמתם של אבותיהם הקדומים. רעיון עתיק זה שמקשר בין תהליך ההתססה לתחייה ולמעגל החיים, הוא מורשת תרבותית שהגיעה מסין ליפן, והיא קיימת עד עצם היום הזה ברוח ובמסורת היפנית.


המונח הארכאי היפני "musubi" שמשמעותו "הכוח לייצר/לברוא חיים" מיוצג לרוב על ידי הסימניה 産 "ללדת" והסימניה 魂 "נשמה". אולם לעיתים נעשה שימוש גם בקריאה הפונטית הזהה שמשמעותה 蒸 "אידוי". שימוש זה מרמז על העובדה שמימי קדם "אידוי זרעים'", שהיווה חלק מתהליך יצירת Koji (פטרייה שהאנזימים שלה הופכים עמילן לסוכר, תהליך הדומה להכנת מחמצת), נקשר ברעיון של תחייה.

היפנים הקדמונים הבינו כנראה שהאקלים המתון והלח אשר שורר ברוב שטחו של האי יוכל לשמש כמערכת אקולוגית מושלמת ליצירתם הטבעית של חיים אשר יתרבו שוב ושוב כמו העובש/ הבקטריות המתפשטות במיקרוקוסמוס. והם ייחסו לתהליך התסיסה סימבוליות לקיום ולחיים.


מרכיבי מזון בסיסיים רבים ביפן - סאקה, מיסו, מירין, חמוצים למיניהם ואפילו תה - נעשים עד היום בתהליך ביולוגי שנמשך זמן רב, ולכן הולך וחולף מן העולם המודרני שמציע ייצור תעשייתי יעיל ומהיר יותר. אך האוכל היפני הוא גם מזון לנשמה, והמסורות הללו מתבססות על ידע של דורות שהפיקו מזון מן הטבע, ואשר מלאכתם הכתיבה אורח חיים שונה מאוד מזה של העידן המודרני היום.


בתערוכה מרתקת על מקורותיהם של מיני מאכלים יפניים שעושים שימוש בהתססה טבעית בתהליך ההכנה הממושך שלהם, גיליתי עולם ומלואו של מסורת, איכות ובעיקר טעמים וריחות שחלקם בלתי נסבלים ולחלקם אני בוודאי אתגעגע אם אי פעם אעזוב את יפן. למי שמבקר בטוקיו עד יולי - אל תחמיצו.


הנה דוגמה אחת למיצג מהתערוכה בגלריית D47 שבשיבויה:

"בהרי טסושימה, היכן שגידול אורז כמעט אינם אפשריים, תפוח האדמה המתוק נחשב לאחד מאבות המזון. אך בחורף הקשה של טסושימה, תפוח האדמה שמקורו באקלים חם יותר, נרקב במהרה. כדי לשמר את תפוח האדמה לאורך החורף הארוך הומצאה שיטה אשר באמצעותה מנוקז העמילן מן הפקעת. לאחר ספיגתם של תפוחי האדמה שרוסקו, משאירים אותם בחוץ כדי שיגדל עליהם עובש, ואז שוטפים אותם שוב ושוב. בתהליך ההתססה הממושך הופכים תפ"א למעין ממרח שממנו יוצקים בהמשך צורות כיסונים, ואת אלה מייבשים בשמש על מנת לשמרם. התוצאה הסופית היא מזון בר-קיימא שנעשה בתהליך מורכב ובמאמץ שדורש גם זמן רב."



בתערוכה עשרות דוגמאות נוספות מלוות בתמונות מרהיבות, הסברים מעמיקים, דגימות של חומרי הגלם ואריזות מוצרים מוגמרים.


bottom of page