top of page

מה בין יפן לפינלנד?

לאחר מספר אירועים בולטים בשנים האחרונות אשר הדגישו את בעיית הסקסיזם ביפן, צ'יזורו אואנו - סוציולוגית פמיניסטית חלוצה בתחום חקר המגדר ביפן, זכתה להכרה מיוחדת מטעם פינלנד, מדינה אשר מובילה בנושא קידום השיוויון המגדרי.


בנאום נרגש שנשאה אואנו לפני כחודשיים בטקס חלוקת תעודות באוניברסיטת טוקיו, האוניברסיטה היוקרתית ביותר ביפן, היא הצהירה "שבעיית המגדר ביפן היא לא פחות מאסון אנושי". היא ציינה באומץ כי גם אוניברסיטת טוקיו אינה חפה מבעיות מגדר, וכמוסדות רבים אחרים גם בה נשקפת הנטייה של החברה להפלות לרעה נשים. כך היא הציגה נתונים שלפיהם פחות מ-20% בלבד מהסטודנטים באוניברסיטת טוקיו הן נשים, זאת למרות שישנן ראיות בשפע לכך שלמועמדות ללימודים ציונים גבוהים יותר בבחינות מאשר למועמדים גברים. היא תלתה את הסיבה לחוסר התאמה זו בנתונים, באפלייה שטבועה בנורמות החברתיות ובהחלטות ההשקעה שההורים בוחרים לעשות מראש במסלול הלימודים של ילדיהם - מקובל שמהבנים מצפים כי יתקבלו לאוניברסיטה ואילו את הבנות מייעדים ללימודים של שנתיים בקולג'.


אואנו המשיכה והרחיבה לגבי הנורמות החברתיות המפלות אשר נשים בעצמן חשות צורך לפעול לפיהן. כך למשל, הן נמנעות מלהשוויץ ולהתגאות בהישג המכובד של הקבלה לאוניברסיטה כדי שלא להרתיע בנים מאוניברסיטאות פרטיות.


הגלובליזציה שינתה את העולם, וכל חברה שאפה לשלב נשים בשוק העבודה, מה שדרש שינוי בחלוקת הנטל המשפחתי והשתתפות גברים בעבודות הבית. אך ביפן, למרות חוק השיוויון בתעסוקה שאושר ב-1968, נטל הטיפול בענייני הבית והמשפחה לא פחת על הנשים. וכך, מספרן של נשים שעובדות במשרות בלתי-סדירות גדל משמעותית. "כיום 56.8% מהנשים ביפן עובדות במשרות זמניות, פי שתיים מאחוז הגברים שהם זמניים".


אואנו ציינה שאין זה נכון שגל ההתעוררות העולמי בנושא זכויות נשים פסח על יפן. היא הזכירה את מחאת הנשים שיצאו להפגין נגד שר האוצר, טארו אסו, שהקל ראש בהתייחסותו להאשמות בהטרדה מינית נגד סגן השר הקודם ג'וניצ'י פוקודה, כשאמר ש"אין סוג הרשעה כזה של הטרדה מינית". עוד היא הזכירה את ההתנצלות הפומבית של הסופרת קיוקו נקג'ימה על כך שלא הרימה קולה ועמדה לצידה של הקולגה העיתונאית, שיהורי איטו, שעברה מסכת השפלות פומבית לאחר שהאשימה עיתונאי בכיר כי אנס אותה בצעירותה כשהייתה בתחילת הקריירה שלה כעיתונאית.

"אין יותר נשים צעירות היום שחושבות שהגברים טובים מהן באיזושהי צורה," אמרה אואנו. "הבעיה טמונה בחברה, האם היא מוכנה להן?"


בסקר שנערך בין הבוגרים לאחר הטקס, 82.2% מהנשים העריכו את הנאום כחשוב, לעומת 53.1% מהגברים שהגיבו בחיוב לנאום. מותחי הביקורת על הנאום גרסו כי הטענות שהעלתה אואנו היו שרירותיות ובכל אופן, הנאום היה לא-ראוי במעמד פורמלי זה של טקס חגיגות סיום.


אולי בפינלנד הנאום שלה היה מתקבל אחרת.



bottom of page